Videotronic Infosystems Nederland zei

‘Voorsprong door certificering’

De BRL 6000-21 certificering van technisch installatiebureau L&B bezorgt het Friese bedrijf een grote voorsprong op de concurrentie. Zonder deze certificering, en uiteindelijk de bodem+-erkenning, mag je namelijk niet zelf aan de slag met bodemenergiesystemen.

‘Alle partijen die bodemenergiesystemen als warmtepompen ontwerpen, installeren en beheren, moeten hiervoor sinds 1 oktober 2014 gecertificeerd zijn volgens de BRL 6000-21 en vervolgens een bodem+-erkenning aanvragen. Dit is voor veel installatiebedrijven een hele investering. Daarom wordt veel gebruikgemaakt van fabrikanten die gecertificeerd zijn en de verantwoordelijkheid over de installatie overnemen.

Van die constructie hebben wij even gebruikgemaakt. Maar wij vinden dat wij zelf aan alle vakbekwaamheidseisen moeten voldoen voor onze installaties. Dat scheelt bovendien in de kosten, want het “gebruik” van de gecertificeerde dienst van de fabrikant is niet gratis.

In oktober 2016 zijn wij het certificeringstraject ingegaan met Budget Certificering. Zij was ons voorgedragen door een collega-installateur én een fabrikant. In beiden hebben wij veel vertrouwen, dus na hun mond-tot-mondreclame zijn wij het avontuur aangegaan.

Adviseur Kasper Kikkert heeft ons in drie intensieve sessies geholpen het handboek op te stellen. Doordat wij een kleine organisatie zijn, konden wij snel schakelen om alle benodigde gegevens boven tafel te krijgen. Ondertussen moesten wij ook nog “terug in de schoolbanken” om de voor de BRL 6000-21 verplichte CITO-diploma’s te halen.

Nu hebben wij alle benodigde BRL 6000-21 papieren voor het ontwerp, de installatie en het beheer van aardwarmte-installaties voor woningen en kleine utiliteitsgebouwen.. Wij zijn het enige installatiebureau in Friesland dat de certificering voor deze zaken rond heeft. Collega-installateurs komen nu naar ons om warmtepompinstallaties voor hen te verzorgen. Dat geeft ons een grote voorsprong op de concurrentie.’
Over technisch installatiebureau L&B

Willem Landman en Johan Bolman voegden in 2010 hun technische installatie-bedrijven samen in L&B.

Het in Workum gevestigde installatie-bureau is sinds 1995 al expert op het gebied van duurzame energietoepassingen voor woningen, winkels en (agrarische) bedrijven.

De expertise gaat van HR combiketels installeren tot warmtetechniek, warmtepompen, zonnepanelen, zonneboilers, vloerverwarming en energie nul woningen.

Met 10 mensen zorgt L&B voor het ontwerp, de installatie en het beheer van deze energiesystemen.

Lenbbv.nl

Gaven ons een :

9

Na aanschaf van

VCA* (één ster)